Кой материал е най-подходящ за изолация на нашето жилище?

stiropor

 

Доколкото XPS има близък коефициент на топлопроводимост до този на EPS, а цената му е 2-3 пъти по-висока, то използването му като материал за външна топло изолация е оправдано само в специфични случаи. Още по-съществена е неговата не пропускливост към водната пара. В една друга тема прочетох съвет на колега, който ще цитирам по памет: “Навсякъде под земята XPS, навсякъде над земята EPS…” Може да не е съвършено точен, но в голяма степен е верен.

 

топлоизолация

EPS с плътност 15-18 кг е добро решение, а за постигане на максимално добри резултати, като може да се използва и графитен EPS – Neopor. Все пак, трябва да се има предвид, че цената на Neopor е по-висока от тази на обикновения фасаден стиропор, а топлопроводимостта зависи освен от специфичния коефициент на топлопроводимост и от дебелината на изолационния слой. Затова, особено при ограничен бюджет в много случаи би било по-изгодно да се изпълни изолацията с по-дебели плочи фасаден стиропор отколкото с Neopor.

материалNeopor, разширяващ се полистирол (EPS), е  далновидно решение на BASF за подобряване на изолацията в новопостроени и реновирани сгради. Neopor  пяната има сребрист сив цвят, защото съдържа графит, който значително увеличава изолационните му качества. Използва се при сгради, където се изисква намаляване дебелината на изолацията, например с цел да се запази уникалния вид на фасадата.

Сподели!