Какво е EPS, XPS, Стиропор, Fibran, Neopor, Polystyren, Полистирол и т.н?

Различни материали могат да се използват за намаляване на топлинните загуби от външните стени на жилището. Те могат да бъдат пенополистироли, каменна вата, стъклофибърна вата и др. Тук ще обърна внимание на някои факти само около първата група материали – пенополистиролите.

материалиПолистирен (Polystyrene) или Полистирол е нефтен продукт – ароматен полимер и една от най-широко използваните в индустрията пластмаси. Произведен за пръв път през 30-те години на миналия век от BASF днес той е навсякъде около нас под формата на чаша за безалкохолно, еднократна самобръсначка или кутийка на CD. Най-важното свойство на полистирола, обаче е възможността от него да се добива стабилна пяна с над 95% съдържание на въздух – пенополистирол. Това става при смесването на полистирола с екструдиращ или експандиращ агент под въздействието на гореща пара. Получената пяна лесно се формува в големи кубове, които след втвърдяването си се режат на плочи с подходяща дебелина и форма. Те имат малко обемно тегло, много ниска топлопроводимост (0.028 – 0.045 W/m.K), голяма устойчивост и дълготрайност.

EPS – или експандиран пенополистирол е най-често използванаия за фасадна топлоизолация материал. Спецификата на формуването (експандирането) на пяната води до образуването на множество малки затворени сферички, плътно подредени една до друга. Така образуваната отворена структура позволява частично преминаване на газове или пари през нея. Това е важно при фасадната топлоизолация и затова този материал е предпочитан. В същото време е възможно и насищането с вода на материала при което той може да загуби голяма част от топло изолационните си качества, поради което за някои специфични приложения се използват и други материали, като Екструдиран пенополистирол например.

Експандирания пенополистирол (EPS) е широко известен като Стиропор. Styropor всъщност е търговска марка на BASF, но подобно на много други е придобила популярност като общо название за EPS. Най-съществената характеристика при избора на EPS изолационни плочи трябва да бъде тяхната плътност. В пряка зависимост от плътността на пенополистирола е неговата механична якост, също така дълготрайността му и не на последно място по-ниската топло проводимост. Обикновено предлагания фасаден пенополиститол е с плътност от 12 до 30 кг/м3, като препоръчително е да се използва такъв с плътност най-малко 15-18 кг/м3.

XPS – или Екструдиран пенополистирол е материал получен по друга технология от същия изходен продукт – полистирен. При втвърдяването на екструдирани япенополистирол се получава хомогенна пяна с микроскопични затворени въздушни джобчета. Така получения материал е непропусклив както за водата, така и за водната пара. Плътността на XPS обикновено e по-голяма от тази на EPS и е в границите 30-100 кг/м3. По голямата плътност, както и водонепропускливата структура определят и областите на приложение на XPS – конструктивни елементи подложени на по-голямо натоварване, както и места с непрекъснат контакт с вода и влага – мазета, цокли и др. Поради широкото разпространение на XPS за фасадна топлоизолация на компанията Fibran, то тази марка е придобила популярност у нас като общо название за XPS, въпреки че този материал се въвежда в строителството от компанията DOW много по-рано.

NEOPOR – Неопор е търговска марка на BASF за експандиран пенополистирол с добавени графитни частици, които придават характерния му цвят. Neopor EPS има същата структура като фасадния стиропор, но съдържанието на графит позволява допълнително намаляване на топлопроводимостта, което го прави един от най-ефективните материали за фасадна топло изолация.

Сподели!