Ново облекчение по програмата за саниране на стари сгради

 

Ново облекчение за кандидатите по програмата за саниране на стари сгради. Гратисният период при кредитите, които покриват личното участие в процеса, се увеличава двойно – от 6 месеца на 1 година. Това зави за Новините на Нова регионалният министър Десислава Терзиева.

По данни на министерството, заявленията по проекта вече са 385. Междувременно стана ясно, че първата санирана сграда по програмата ще бъде готова през лятото.

Панелен блок в столичния квартал „Изток”. Домоуправителят Иван Станков е строителен инженер и бързо намира общ език със съседите. В кооперацията регистрират сдружение на собствениците. Заделят по 500 лева, необходими в първия етап на кандидатстването. Изготвен е бюджетът – санирането на цялата сграда ще струва 208 хиляди лева. 160 хиляди се покриват с европейски пари, а 47 хиляди трябва да платят собствениците.
В тръжната процедура за санирането са участвали 15 фирми. Изпълнителят ще е ясен в началото на 2014 година. Майсторите ще обновят покрива, вертикалните шрангове за топла вода, ще подменят дограмата и ще направят 8-сантиметрова външна изолация. Тези, които вече са поставили външна изолация, ще спестят, тъй като тя няма да се премахва, а само ще се удебели. Първата санирана сграда у нас ще е готова през лятото.
„Със сигурност, когато санираме едно жилище, температурата вътре се вдига с 2-3 градуса. Представете си колко ток можем да спестим”, отбеляза министър Терзиева.

Освен това, според брокери при продажба цената на саниран панел скача с една трета. Всяка завършена сграда се сдобива и с технически паспорт, който иначе струва около 3-4 лева на квадратен метър. Европейските пари покриват 75 на сто от санирането.
Поредното облекчение е предвидено при заемите, които покриват собственото участие в санирането.
При доказани ниски доходи, има възможност програмата да покрие до 100 процента от личното участие.

Сподели!