Панелните жилища с 200-годишен живот, ако се санират

ivan-danov-250-000-lv-otivat-za-mebeli-za-ministerstvoto-159682Панелните жилища могат да имат живот 200 години, ако се стегнат, смята министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

В интервю пред вестник “24 часа” той обясни, че това лято в специализираната германска литература е имало обследване на панелни сгради, санирани в средата на 90-те, като се е давало гаранция за удължаване на живота им с 50 до 80 г., но според ново обследване те могат да имат гаранция от 200 г.

Данов смята, че санирането трябва да започне от възстановяването на конструктивните връзки, което е елементарен процес, а не да се правят самодейните интерпретации на саниране, които са начин за усвояване на пари без резултат.

„Има един абсурден конкурс – с типови проекти да се санират типови сгради“ обяснява той. Проектът е на Столична община и според него няма как системата да сработи по начин „клин клин избива“. „Защото най-голямата слабост на панелните сгради от естетическа гледна точка е типизацията. Трябват индивидуални проекти и обща концепция за цял квартал. И да се промени околната среда,“ мотивира се министърът.

Сподели!