Проветрение и загуби на топлина

Проветрение и загуби на топлинаЩе опиша един често срещан сценарии. Панелен апартамент в който съществени проблеми не се наблюдават, освен сметките за парно, които, обаче преди 5 години така или иначе бяха 2 пъти по-малки. До едно лято, в което собственика решава да подмени дограмата с нова, поради амортизацията на старата. Новата разбира се е много по-качествена, кривите стъкла са заменени от стъклопакет, не духа от никъде и дори е изчезнал досадния шум от преминаващите автомобили. В началото на зимата щастливия собственик установява, че инвестицията ще му се отплати с по-лесното затопляне на апартамента. Но в края на зимата се вижда още един резултат – стените за мухлясали.

Какво общо има новата дограма с това? Две неща – първо, спрели сме естествената вентилация, която въпреки че е била по-скоро дефект отколкото търсен ефект при старата дограма, все пак е изпълнявала своята функция. И второ, но още по важно, качествения стъклопакет не позволява изстиването на прозореца отвътре и новата най-студена повърхност се явява панела, което води до конденз на вода по него. С леко огорчение, че е притиснат да го направи (защото първоначалната концепция не е била свързана с подобряване на енергийната ефективност), собственика изолира жилището отвън и чака следващата зима. Установява, че допира до стената вече не води до усещането за пещера и конденза по стената е преустановен. Но, ако дограмата не е била най-качествената или (което е по-вероятно) монтажа не е извършен по всички правила и не е предвидена правилна вентилация, то натрупаната влага все пак си намира място и се отлага в ниската част на стъклата. Тогава (или след няколко неуспешни експеримента с разни влагоуловители) собственика разбира, че единственото решение за отвеждане на излишната влага от помещенията е постоянната вентилация и редовното проветрение.

Тогава си задава логичния въпрос: Струваше ли си да инвестирам в дограма, стъклопакети и външна топлоизолация, ако сега трябва да проветрявам повече и така домът ми пак ще изстива? Отговорът е еднозначен: Да, струвало си е! Защо? По рано вече говорихме за потоците топлина през външните стени. Сега да изясним изобщо откъде изстива жилището. Първо и най-съществено – именно през неизолираните стени. Второ през некачествените прозорци. И едва на трето място и то в много по-малка степен чрез обмена на въздух. Въздуха сам по себе си има доста ниска топлоемкост (примерно 1000 пъти по-малка от тази на бетона) и независимо от усещането на хладния полъх при проветрението, реално по този начин се губи много малко количество топлина. И това по никакъв начин не се отразява на спрените потоци топлина през изолираните външни стени и качествените стъклопакети. Редовното проветрение е необходимо по много причини, не само за отвеждане на излишната влага и при него се губят малки количества топлина, но топлоизолацията върши своята работа съвсем независимо от това.

Сподели!