Безплатното саниране свърши…

Вече ще плащаме за санирането на блокове. Това се разбраха ГЕРБ и Патриотите в управленската си програма.

Досега санирането беше без пари от хората, защото плащаше държавата. В новото управление обаче е заложено първо: парите да са повече. Второ – гражданите да участват с “нарастващ процент” – засега не е ясно нито какъв е процентът, нито с колко ще нараства. И трето: вече ще се санират и тухлени блокове, даже и къщи, съобщава Нова тв.
Детайлите ще се изчистват като свърши вторият милиард по програмата, която обаче служебното правителство дава на прокурор.

Скъпо излязло санирането на държавата, пресмята служебната власт. Moжело да се санират двойно повече блокове за двойно по-малко пари. Ако таван на цената бил сложен още в началото. Когато, според кабинета “Герджиков”, правителството “Борисов 2” изолирало сградите за между 400-500 лв. на кв. м.

“Тази цена е прекалено висока, тя е изчерпала ресурса на програмата”, обясни Виолета Комитова, заместник-министър на регионалното развитие.

А като посвършили парите, старото правителство само сложило ограничение и то на няколко пъти. Първо – саниран квадратен метър да не струва повече от 350 лв. Накрая – да е най-много до 150. На толкова се санира и сега.

Служебното правителство не е спирало да работи по програмата за саниране. Но и намерило дефекти: твърде скъпо се санирало, договорило се изолирането на блокове, за които нямало пари. Нямало и контрол.

Преди дни бившият регионален министър Лиляна Павлова определи упреците като политическа атака. Въпреки това служебният кабинет предаде нередностите в санирането на прокуратурата.

Доста било постигнато обаче, според Боряна Цветкова, която живее в 19-ти блок в бургаския квартал “Славейков”. Той вече е саниран. Имали забележки по строителството, но ги изчистили. А сметките им за отопление паднали.

Кабинетът “Герджиков” е продължил и завършил до акт 16 санирането на 73 сгради. До изпълнението на плана до края на втория милиард остават още 1690.

Източник: DNES.bg

Сподели!